Felsefe hakkında her şey…

Eğitim Felsefesinde Varoluşçuluk (Egzistansiyalizm)

14.11.2019
19.424
Eğitim Felsefesinde Varoluşçuluk (Egzistansiyalizm)

Eğitim felsefesinin varoluşçuluk anlayışı, felsefi varoluşçuluk anlayışına dayanmaktadır. Varoluşçular insana önem vermekte ve güvenmektedirler. Onlara göre insan, hayatı süresince ne yapacağı hakkında kararı kendisi vermelidir.

Bu felsefi yaklaşımda, insanın varoluş açısından diğer canlılardan farkı üzerinde durulmaktadır.

İnsanda varoluş, varlıktan önce gelir; insan önce var olur ve daha sonra kendi özünü seçmeye dayanan özgür iradesi ile kendini yaratır (Bkz: Varoluş özden önce gelir).

Her insanı kendine özgü benzersiz bir varlık olarak görmekte, insanın öznelliğine önem vermektedir.

ÖZGÜRLÜK

Bu felsefenin eğitime getirmek istediği unsur “İnsan Özgürlüğü”dür.

Eğitim, kişinin kendi gerçek özellikleriyle tanımasına imkân vermelidir. Okul programları “kişiliklerin gelişmesine” yardımcı olmalıdır. Öğretmenin görevi kişinin kendisini tanımasına yardımcı olmaktır. Öğretimde kişiye değişik seçenekler vererek, doğruyu bulma ve kendi gerçeklerini seçme fırsatı verilmelidir.

1989 yapımı "Ölü Ozanlar Derneği" isimli filmden bir kare.

1989 yapımı “Ölü Ozanlar Derneği” isimli filmden bir kare.

Varoluşçu eğitimin temel amacı özgürlüklerin artırılmasıdır. Çocuğun bireyselliğini geliştirmeye imkân sağlamaktır. Bu nedenle insanın çevresinin, ailesinin, hatta okul ve öğretmeninin etkisinin de üstünde bağımsız özgür bir kişi haline getirilmesi önemlidir. Eğitim, özgürlük için gereklidir.

Varoluşçuluğa göre eğitimin amacı, bireye insan özgürlüğünün her şeyden üstün olduğunu öğreterek, kendi bireyselliğini geliştirme imkânı sağlamaktır.

Varoluşçuluk genel olarak insan özgürlüklerine önem veren, özgürlük ve sorumluluk seçimini insana bırakan bir felsefe akımı olarak nitelendirildiğinden, özellikle gençler arasında yayılmıştır.

Bu akımı daha iyi anlayabilmek için “Ölü Ozanlar Derneği” isimli kitabı okuyabilir veya aynı isimli sinema filmini seyredebilirsiniz.

Derleyen: Sosyolog Ömer YILDIRIM
Kaynak: Atatürk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü 4. Sınıf “Eğitim Sosyolojisi” Dersi Ders Notları (Ömer YILDIRIM); Prof. Dr. Hüseyin Akyüz – Eğitim Sosyolojisinin Temel Kavram ve Alanları Üzerine Bir Araştırma; Atatürk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü 1. Sınıf “Felsefeye Giriş” Dersi Ders Notları (Ömer YILDIRIM); Diğer Ders Notları (Ömer YILDIRIM)

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

2005'ten beri çevrim içi felsefe yapıyoruz...