Felsefe hakkında her şey…

Toplum Tipleri Nelerdir?

21.11.2019
7.497

Toplum tipleri en genel düzeyde, geleneksel (ya da modernlik öncesi) toplumlar ve modern toplumlar olarak ikiye ayrılır. Özetle diyebiliriz ki toplum tipleri, modern toplum ve modernlik öncesi toplum olmak üzere iki tanedir.

Modernlik öncesi toplumları da birkaç türe ayırmak mümkündür. Avcı ve toplayıcı toplumlar, insanların yaşamlarını bitkileri toplama ve hayvanları avlama yoluyla sürdürdükleri, birkaç düzine gibi nispeten az sayıda insandan oluşan ve eşitsizliğin çok az olduğu toplumlardır.

Tarım toplumları, toplumsal yaşamın toprağın ekilip biçilmesine bağlı olduğu toplumlardır. Kırsal toplumlar, tarımsal üretime ek olarak evcilleştirilmiş hayvan yetiştiriciliğinin önemli bir geçim kaynağı olduğu ve açık eşitsizliklerin bulunduğu toplumlardır.

Büyük ölçüde tarıma dayanan ancak ticaretin ve tarım dışı üretimin de yoğun olduğu, krallık ya da imparatorlukla yönetilen, farklı sınıflar arasında önemli eşitsizliklerin bulunduğu toplumlara sanayileşmemiş uygarlıklar ya da geleneksel devletler adı verilir. 19. yüzyıl sonrasında bu tip geleneksel toplumlar büyük ölçüde ortadan kalkmış ve farklı bir toplum tipi gelişmiştir.

Toplumun endüstri ve teknolojiye dayandığı, nüfusun büyük bölümünün fabrikalar, ofisler ya da dükkanlarda çalıştığı, insanların çoğunlukla endüstriyel üretimin yoğun olduğu kentlerde yaşadıkları, önceki toplum tiplerine göre daha gelişmiş ve yoğun siyasal düzene sahip olan bu toplum tipi modern toplum ya da endüstri toplumu olarak adlandırılır (Giddens, 2008:69-73,103).

Günümüzde ise endüstrinin, endüstri toplumundaki formundan büyük ölçüde farklılaştığı ve görece arka planda kaldığı, bilgi ve iletişim sektörlerinin ön plana çıktığı, “bilgi toplumu” ya da “endüstri sonrası toplum” olarak adlandırılan yeni bir toplum tipinin oluşmakta olduğu kabul edilmektedir.

Geleneksel toplumdan endüstri toplumuna, endüstri toplumundan bilgi toplumuna geçiş, toplumsal değişmenin bir sonucudur. Toplumsal değişme, toplumun kültürel, yapısal, ekolojik veya demografik özelliklerindeki değişmeyi ifade eder (Johnson, 2000:285).

Hazırlayan: Sosyolog Ömer Yıldırım

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. samuel Türk dedi ki:

    Sanayii devrını yanı sanayii toplumunu kacıran milletler gibi, iletişim ve teknoloji toplumu olma yolunda da geride kalmış toplumlar var ama.Bundan kastım, teknolojik gelişmeleri takip eden ama sosyal yasamda feodal yaşayan ve düşünen bireylerden kurulu toplumlar. hatta mıllet ve ülke bazında bile unlara örnekler verebilirim. Hindular (hindistan), pakiler (pakıstan) bangıler (bangladeş),Türkler,kürtler,cerkez,lazlar ve dıger anadolu toplulukları (Turkıye) , Ortadogu arapları ve asyanın islami ülkeleri gıbı toplum ve ülkeler aslında Modern ya da teknolojı toplumları degıldırler.yani bir Fınlandıya ıle pakistan’ı kıyaslayamazsınız.bu mumkun degıl.ya da Norveç ile Hindistan’ı, izlanda ile Türkiye’yi kıyaslayamayacagınız onemlı konular var.

2005'ten beri çevrim içi felsefe yapıyoruz...